Tuesday, 10 January 2017

Cinta ditolak. Adakah ini memalukan?

Edit Posted by MissShyShy with No comments
“Saudari, maafkan saya. Saya tidak dapat menerima cinta saudari. Cukuplah sampai disini. Semoga Allah mengampuni saya jika saya bersalah. Saya tahu niat saudari baik, tetapi saya bukanlah orang yang tepat.”
Tulisan ini mungkin pernah kita terima melalui SMS yang masuk ke inbox telefon kita. Tentu remuk rendam hati dan perasaan kita.
Cinta kita ditolak! Malu..!
Dunia seolah-olah berakhir. Suasana hati berubah mendadak dan menjadi binggung tidak tahu harus berbuat apa.
Sesiapapun mungkin akan kecewa apabila keinginan dan cita-citanya tidak tercapai. Perasaan kecewa adalah sebahagian dari gharizatul baqa‘ (naluri mempertahankan diri) yang Allah ciptakan pada manusia.
Dengannya, manusia adalah bukan robot, mereka mempunyai pelbagai emosi. Dapat gembira tetapi boleh juga untuk merasa kecewa.
Manusia memang tidak suka dengan penolakan. Mereka ingin semua keinginannya selalu dipenuhi. Padahal ditolak adalah salah satu daripada kehidupan kita.
Hidup ini adakalanya tidak boleh memilih.
Benar, cuba kita perhatikan, kita lahir ke dunia ini tanpa ada pilihan: sebagai lelaki atau perempuan, berkulit gelap atau cerah, berbeza suku bangsa.
Rezeki dan jodoh juga adalah sesuatu yang diluar pilihan kita
Man propose, God dispose  – Kita hanya mampu berusaha dan berikhtiar, tetapi Allah jua yang menentukan segalanya. Ya, yang penting kita sudah IKHTIAR!
.

Ditolak Bukan Suatu Aib

Pastinya perasaan Malu, kesal dan kecewa menjadi satu.
Tetapi itulah bentuk perjuangan menuju pernikahan. Kita sememangnya tidak tahu apakah sang pujaan menerima atau menolak kita, kecuali setelah kita memberi tahu hasrat hati kita kepadanya.
Apabila cinta ditolak tidak usah malu.
Bukan cuma kita sahaja yang pernah ditolak. Ramai lagi orang lain yang senasib dengan kita.
Jika seorang wanita melamar lelaki, dia tidak seharusnya rasa ‘terhegeh-hegeh’ atau tidak laku.
Wanita yang dikatakan tidak laku dan terhegeh-hegeh sebenarnya adalah mereka yang mendedahkan aurat, berkelakuan tidak senonoh dan bergaul bebas  
Jika diterima, alhamdulillah dan jika ditolak sekalipun tidak mengapa. Allah tetap menilai percubaan itu sebagai amal soleh kerana mereka sudah melakukan sesuatu yang halal dan harus di sisi Islam.
Bukankah apa yang kita lakukan itu adalah sesuatu yang benar dan baik menurut agama? Jadi mengapa mesti malu?
Berjaya atau tidak, bukan soalnya kerana Allah menilai usaha berkenaan. Jangan sesekali berasa diri direndahkan :)
.

Positiflah!

Marah-marah kerana ditolak?
Mendoakan keburukan kepada lelaki/wanita yang menolak kita?
Itu bukanlah sikap seorang muslim yang baik. 
Tidak ada yang dapat melarang seseorang untuk jatuh cinta mahupun menolak cinta.
Sebagaimana kita mempunyai hak untuk mencintai dan melamar orang, maka ada juga hak yang diberikan agama pada orang lain untuk menolak pinangan kita.
Bahkan dalam kehidupan rumah tangga pun seorang suami dan isteri diberikan hak oleh Allah (SWT) untuk membatalkan sebuah ikatan perkahwinan.
Mengapa Allah SWT memberikan hak menolak cinta kepada kita? Dan dalam perkahwinan ada “penceraian”? 
Jawapannya adalah mungkin manusia yang pernah jatuh cinta atau setelah membina rumah tangga, ternyata tidak memperoleh kebahagiaan (al-hanaah) dari pasangannya, maka tiada gunanya untuk kita mempertahankan sebuah hubungan apabila kebahagiaan dan ketenteraman tak dapat diraih. Wallahuaklam bi ash sawab
Berfikir positiflah apabila cinta atau hasrat hati kita itu tidak berbalas.
Belum tentu kita memperoleh kebahagiaan apabila hidup bersamanya. Apa yang kita pandang baik pada mata kasar, belum tentu akan memberikan kebaikan pada kemudian hari.
Allah maha pengatur, pasti akan mempertemukan kita dengan orang yang memberikan kebahagiaan seperti yang kita angankan. Bahkan mungkin lebih dari yang kita harapkan.
Be positive thinking. Tiada sebab untuk bersedih.
Pengalaman Ditolak.
Perasaan ditolak secara normalnya itu memang pedih, sakit dan perit. Rasa macam nak bunuh si dia pun ada. Kita korbankan ego, perasaan malu yang tinggi semata-mata untuk meluahkan isi hati. Tetapi si dia tolak bahkan tidak memberi sebarang respon.
La Tahzan. Ya, Usah bersedih. Perasaan kecewa itu mungkin ada, tetapi itu hanya sementara. Kita telah luahkan apa yang tersirat di dalam hati kita yang menjadi bebanan buat kita selama ini. Bebanan menyimpan perasaan yang tidak tahu hala tuju, kata akhir. 
Usai sahaja kita luahkan, walaupun ditolak. Kita akan rasa bebanan di dalam hati kita seolah-olah berunsur hilang. Lega, ya. Perasaan lega walaupun cinta kita sudah ditolak. 
Mungkin si dia bukanlah yang terbaik untuk kita. Muhasabah diri. Be positive!
Apa yang penting, berdoalah semoga kita dan si dia tidak akan ketemu hingga akhir hayat. (hehehe). 
_unknown_

0 comments:

Post a Comment